Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen

Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen - Lasse Brunnström, Karin Jansson Myhr, Jennie Sjöholm, Roine Viklund | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Lasse Brunnström, Karin Jansson Myhr, Jennie Sjöholm, Roine Viklund
DIMENSIONERA
5,64 MB
FILNAMN
Boken om LKAB : den svenska nationalrikedomen.pdf
ISBN
6858780815235

BESKRIVNING

Den svenska nationalrikedomen. Så har den kallats, järnmalmen från Norrbotten. Den malm som upptäcktes för snart 400 år sedan, och som legat till grund för det svenska välståndet i 125 år. Tack vare envisa och optimistiska entreprenörer, förhoppningsfulla finansiärer och framsynta politiker blev järnmalmen Sveriges viktigaste exportvara. Järnmalmens historia är också svensk industrihistoria och LKAB:s historia. Hur järnmalmen upptäcktes under den första industriella revolutionen, när den blev en efterfrågad råvara. Hur den blev lönsam att utvinna under den andra industriella revolutionen, genom järnvägen och elektriciteten.Det här är boken om den historien. LKAB:s viktiga pulsåder genom Norrbotten och Norge, elektrifierades. Historien rymmer händelser, innovationer och inte minst människoöden som format företaget och bidragit till dess utveckling.

Hon berättar både om bokens tillkomst och om LKAB som "den svenska nationalrikedomen" i en föreläsning på Kungliga Myntkabinettet i Stockholm 17 februari. Kostar 110 kr och börjar kl 18; soppa ... Den svenska kasinosagan förbryllar.

Boken är ett samarbete mellan LKAB och Centrum för Näringlivshistoria och enligt Tobias Svanelid på Vetenskapsradion innehåller boken många spännande historier och en stor mängd vackra bilder. Det blev startskottet för gruv- och brukshistorien i Malmfälten och så småningom gruvföretaget LKAB. Bolaget bildades 1890 och har under mer än ett sekel varit en viktig kugge i svensk exportindustri och industriell utveckling.

RELATERADE BÖKOR