En fackförening, Ett samhälle, En fabrik Del 2

En fackförening,  Ett samhälle, En fabrik Del 2 - Kalle Güettler | Laserbodysculptingpittsburgh.com Vi är glada att presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriet om existens i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Kalle Güettler
DIMENSIONERA
3,56 MB
FILNAMN
En fackförening, Ett samhälle, En fabrik Del 2.pdf
ISBN
3462634133369

BESKRIVNING

När Kalle Güettler i slutet av 2011 fick frågan om han kunde skriva en 25-årshistorik över Pappers avdelning 68 i Hallstavik, tog han sig en rejäl funderare. Det fanns något mycket lockande i just den här uppgiften: en unik chans att lära känna den egna hembygden på ett djupare och vidare plan. Därför tackade han utan längre betänketid ja.Författarens arbetsmetod har varit journalistisk. Under under fyra och ett halvt år har han varit "inbäddad " i avdelning 68:s styrelse. Han har deltagit i möten, kurser, utvärderingar, verksamhetsplaneringar och rundvandringar på bruket. En erfaren referensgrupp har bidragit med faktaunderlag och dråpliga anekdoter. Ett stort antal personliga intervjuer har genomförts. Andra källor till kunskap har varit avdelning 68:s arkiv med protokoll, verksamhetsberättelser, tidningsklipp och medlemstidningen Pappersmagasinet.Föreliggande skildring bygger vidare på den tidigare 75-årsboken och bildar tillsammans med denna en komplett 100-årig lokal industrihistoria som samtidigt skildrar samhället Hallstaviks tillkomst och utveckling. Men inte bara det. Det lokala pappersbrukets öde formas nu på 2000-talet mer än någonsin tidigare av samma globala kapitalrörelser som sätter ramar för hela Sveriges industri. Denna "lilla" historik speglar därför något mycket, mycket större.Ett förord har skrivits av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som är en känd besökare hos facket i Hallstavik. Kalle Güettler skildrar i boken hur företaget var snubblande nära en skandal då platschefen hotade med att inte släppa in LO:s ordförande genom grindarna för en planerad rundvandring på bruket. Avdelning 68:s ordförande tog strid om saken och incidenten slutade lyckligt den gången. I boken har författaren dokumenterat Thorwaldssons möten med Pappers medlemmar på bruket. Men Norrtelje Tidnings reporter tvingades stanna utanför. Så långt ville ledningen inte gå, att den släppte in den fria pressen. Detta är i sig ett tecken på hur Sveriges traditionellt öppna dörrar håller på att slutas och hur ömsesidig respekt och förtroende övergår i misstänksamhet mellan arbetsgivare och fackföreningar. Vad som händer med "den svenska modellen" är ett tema som belyses mellan denna boks pärmar.I boken finns inte bara saktext utan även skrönor från arbetsplatsen, dikter och noveller från fackmedlemmar och litterära bidrag från författarna Göran Palm och Lars-Åke Augustsson.

År 1891 fick Oskarström sin första skolbyggnad Maredsskolan som byggdes med hjälp av företaget. Ideologi: Idélära, en samling besläktade idéer om hur samhället eller världen är och ska vara och hur förändringar till det bättre ska genomföras. De viktigaste idéerna i ett politiskt system.

Okänd fotograf, Stockholms Företagsminnen. Manufakturer var tidiga fabriker Posts tagged 'En fackförening - ett samhälle - en fabrik' Höstens glada författarnyhet i åminnelse on 2 mars, 2020; Fackordförande och oumbärlig medborgare idag - ofrivillig flykting igår. En fackförening eller ett fackförbund är en organisation där anställda inom ett visst yrke eller en viss arbetsplats går ihop för att arbeta för sin situation och sina rättigheter på arbetet.

RELATERADE BÖKOR