Kirunasvenskarna

Kirunasvenskarna - Bengt Pohjanen | Laserbodysculptingpittsburgh.com En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. Varelser av en enda dag. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en enda varelse. Grekerna och existensens mysterium på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Bengt Pohjanen
DIMENSIONERA
7,34 MB
FILNAMN
Kirunasvenskarna.pdf
ISBN
2926109321948

BESKRIVNING

Kirunasvenskarna handlar om familjen Eriksson-Kalla som tillsammans med andra tornedalingar på 1930-talet reste från Kiruna till Sovjet, där de hamnade ”vid helvetets bakre vägg”. Berättelsen bygger på författarens samtal och intervjuer med Alice Eriksson-Kalla. ”Jag hade dåligt hjärta och ont i fötterna. Jag fick remiss till lasarettet i Umeå. När kallelsen damp genom brevinkastet blev jag rädd. Läkaren, som undersökte mig, påstod att jag gått i för trånga skor. När jag påstod att rädslan gett mig hjärtfel, sade läkaren att det inte kan ha varit så dåligt i Sovjetunionen."

Dåvarande partisekreterare Lars Ohly påstods även ha förfalskat ett brev. I verkligheten var det ett enigt verkställande utskott, som sommaren 2000 beslöt att inte sända någon ursäkt till Kirunasvenskarnas efterlevande. Vänsterpartiet kommer att be om ursäkt för behandlingen av Kirunasvenskarna.

Alltså den grupp svenskar som av lite olika anledningar åkte till den unga Sovjetunionen för att delta i uppbygget av den första arbetarstaten. Punkten efter Dagens Nyheter har funnits med allt sedan det första numret 23 december 1864. Grundaren Rudolf Wall lär ha satt dit den med tanken att Dagens Nyheter inte bara är ett namn. Kirunasvenskarna kallas de svenskar, främst från Norrland, som emigrerade till Sovjetunionen under 1920- och 30-talen, även om inte alla som emigrerade kom från Kiruna eller endast emigrerade till Sovjetunionen.

RELATERADE BÖKOR