Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige

Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige - Klas Åmark | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Klas Åmark
DIMENSIONERA
12,51 MB
FILNAMN
Hundra år av välfärdspolitik : välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige.pdf
ISBN
4272601021977

BESKRIVNING

Den välfärdsstat som byggdes upp i Sverige och Norge saknade motsvarighet utanför Norden. Socialförsäkringarna, som var en central del av dessa reformer, väckte stor internationell uppmärksamhet. Klas Åmark har följt historien om hur det gick till när socialförsäkringssystemen etablerades, från de första lagstiftningsförsöken 1880 tills de var fullt utbyggda omkring 1980. I denna bok gör han en unik jämförande analys som saknar motstycke i tidigare forskning. Den svenska efterkrigstidens strider om de grundläggande sociala rättigheterna mellan de politiska blocken och inom arbetarrörelsen jämförs med den norska konsensuspolitiken och samverkan i socialförsäkringsfrågorna mellan de politiska partierna. För de politiska aktörerna blev det ofta viktigare att välja sådana lösningar som var möjliga, snarare än att genomföra vad de helst ville. Politik blev att välja, inte att vilja.

(Borea, Umeå 2005) Old Age Pensions in the Nordic Countries, 1880-2000, tillsammans med Klaus Petersen, i Christiansen, N-F, Petersen, K, Edling, N och Haave P, The Nordic Model of Welfare. A His-torical Reappraisal.

Välfärdsstatens framväxt i Norge och Sverige (by Klas Åmark) Unionsupplösningens år. Nya perspektiv på ett svensk-norskt drama (by Torbjörn Nilsson & Øystein Sørensen (red.)) Socialdemokratins tidsålder.

RELATERADE BÖKOR