Partierna och demokratin under författningsdebatten 1965–1980

Partierna och demokratin under författningsdebatten 1965–1980 - Mikael Svanberg | Laserbodysculptingpittsburgh.com Vi är glada att presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriet om existens i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Mikael Svanberg
DIMENSIONERA
9,49 MB
FILNAMN
Partierna och demokratin under författningsdebatten 1965–1980.pdf
ISBN
9465229174033

BESKRIVNING

Nittonhundrasjuttiofyra års regeringsform föregicks av tjugo år av utredningar och följdes av ytterligare ett antal år av diskussioner. De sistnämnda gällde bland annat de grundlagsfästa medborgerliga fri- och rättigheterna, rättsväsendets roll i staten samt tronföljden. Vill man förstå Sveriges moderna politiska historia är författningsdebatten en bra utgångspunkt.I föreliggande bok analyserar historikern Mikael Svanberg författningsdebatten i skenet av partiledarnas behov att balansera mellan två olika krav: å ena sidan partimedlemmarnas vilja att genomföra ett politiskt program och å andra sidan deras önskan om att vinna val. Även om de politiska aktörerna under perioden 1965–1980 var präglade av dåtida strategier för att bedriva politik i ett jämförelsevis kargt medielandskap, är den grundläggande fråga som Svanberg diskuterar tidlös: Hur långt kan ledningen för ett parti sträcka sig för att erövra eller behålla den politiska makten?Boken bygger på stora mängder protokoll från dåtidens fyra stora partier, på utredningar, tidningar, dagböcker, memoarer och brev samt på intervjuer med några av dem som på nära håll bevittnade eller deltog i författningsfrågans beredning. Förklarande och populärvetenskapligt hållna avsnitt gör framställning tillgänglig för vem som helst med intresse för modern svensk historia och för hur Sveriges författning i praktiken kom till.Mikael Svanberg är universitetslektor i historia vid Karlstads universitet.

Holmberg har varit ansvarig för det svenska valforskningspro - grammet 1979-2010 och är en av grundarna av och fortfarande aktiv i SOM-institutet och Quality of Government-institutet vid Göteborgs uni-versitet. 3.3 Demokrati och skolan ... behöva tillhöra ett politiskt parti och att hitta andra former för politiskt arbete, ...

Av: Svanberg, Mikael, 1971-[aut]. Materialtyp: Text Förläggare: Göteborg : Daidalos, [2020] Tillverkare: Falun : Scandbook, 2020 Beskrivning: 509 sidor ... Hos Adlibris hittar du miljontals böcker och produkter inom politiska partier Vi har ett brett sortiment av böcker, garn, leksaker, pyssel, sällskapsspel, dekoration och mycket mer för en inspirerande vardag.

RELATERADE BÖKOR