Åter ett blodsdåd i Järfsö : misshandeln å soldaten N° 86 Anders Fors, 1892

Åter ett blodsdåd i Järfsö : misshandeln å soldaten N° 86 Anders Fors, 1892 - Carina Andersson, Gunnar Bergman | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Carina Andersson, Gunnar Bergman
DIMENSIONERA
8,21 MB
FILNAMN
Åter ett blodsdåd i Järfsö : misshandeln å soldaten N° 86 Anders Fors, 1892.pdf
ISBN
8685273264697

BESKRIVNING

Pallars Anders, dvs Anders Ersson f. 1862 i gården Pallars i Karsjö, Järvsö socken, är huvudpersonen i denna bok. Han har dykt upp i några av våra andra skrifter, varvid framgått att han inte tillhörde skaran av de mest ordningsamma i Karsjö med omnejd. Vid slagsmål och misshandel var det då, liksom nu, nästan alltid spriten och supandet som var den egentliga ”boven i dramat”. Så var det också när soldaten N° 86 vid Arbrå kompani misshandlades på söndagskvällen den 22 maj 1892, en kväll som samlade beväringarna i trakten till Järvsö för vidare färd till Mohed påföljande dag för att exercera – en misshandel som slutade mycket olyckligt. Soldaten tog sig till doktorns bostad, men doktorn var oturligt nog inte hemma. Morgonen därpå fann man soldaten död i stallet i en närbelägen gård. Redan två dagar senare tas Pallars Anders i förvar av Kronolänsmannen Kjellbom såsom misstänkt för att ha utfört misshandeln. Nu ser Kjellbom sin chans/möjlighet att sätta dit Pallars Anders rejält och bli kvitt honom för gott då han under loppet av några år utvecklats till att bli Kjellboms fiende #1, och av honom utnämnd till ”Karsjöligans” ledare. Vid tinget i Järvsö döms han mot sitt nekande till lagens strängaste straff – livstids fängelse. En katastrof för honom, hustrun och deras fyra barn. Genom överklagan ger prövningarna i högre instans en något mildare dom på ”endast” 10 års straffarbete. Om denna händelse handlar denna skrift, såsom den kan berättas genom de rannsakningsprotokoll och besvärshandlingar med bilagor som finns bevarade i arkiven samt notiser i tidningspressen. Men blev han rättvist dömd och var han överhuvud taget skyldig? Texten är rikt illustrerad med bilder. De kommer mestadels från privata arkiv. Ett stycke svensk kriminal/rättsväsende/fångvårdshistoria har tagits fram ur gömmorna och en liten bit av Järvsö sockens historia har blivit dokumenterad och levandegjord./Författarna

289. Mågen i Jon-Jehans : dagbok förd av Lars Olof Fahlén 1886-90, Offerberg, Undersvik Carina Andersson ... Åter ett blodsdåd i Järfsö : misshandeln å soldaten N° 86 Anders Fors, 1892 Carina Andersson, Gunnar Bergman 289.

längd på åtskilliga ställen i vårt land. Årstider definiera vi.

RELATERADE BÖKOR