Laddade ord : en bok om tankens makt över språket

Laddade ord : en bok om tankens makt över språket - Lars Melin, Mikael Parkvall | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Lars Melin, Mikael Parkvall
DIMENSIONERA
11,48 MB
FILNAMN
Laddade ord : en bok om tankens makt över språket.pdf
ISBN
2873324256445

BESKRIVNING

Det är många som tror på språkets makt över tanken och gärna vill försöka förändra verkligheten genom valet av ord. Vi hittar gott om exempel på detta i byråkratin, i tankesmedjorna, bland aktivisterna, bland marknadsförarna och till och med i vetenskapens värld. Ordval och språkbruk leder ofta till bråk och gräl, inte minst i sociala medier. I den här boken har två lingvister undersökt vilka ord det bråkas mest om i dag, studerat debatten om dessa ord och de språkliga grundlagar som styr spelet om orden.Det råder förstås ingen tvekan om att språket utvecklas, precis som våra tankar om språket. Ord som var neutrala och gångbara i går kan vara helt omöjliga i dag. Allt går dock inte i samma riktning, varken mot ökad tolerans eller mot rigidare regler. Utvecklingen går snarare kors och tvärs. Och till skillnad från positionerna i många moderna ordstrider är språket varken höger eller vänster.Men forskningen ger klent stöd åt uppfattningen att språket skulle ha makt över tanken.Lars Melin är docent i svenska med lång erfarenhet av experimentell språkforskning. Han är dessutom populärvetenskaplig skribent, senast aktuell med Money talks. Mikael Parkvall är lingvist vid Stockholms universitet och författare till flera språkvetenskapliga verk, till exempel Sveriges språk i siffror och Lagom finns bara i Sverige. 

Det råder förstås ingen tvekan om att språket utvecklas, precis som våra tankar om språket. Ord som var neutrala och gångbara i går kan vara helt omöjliga i dag. Få ämnen skapar så hätsk debatt som bruket av ord.

Frågan är förstås vad författarna egentligen menar är problematiskt med idén om språkets makt över tanken. Laddade ord : en bok om tankens makt över språket / Lars Melin, Mikael Parkvall. Melin, Lars, 1939- (författare) Parkvall, Mikael, 1971- (författare) ISBN ... Häftad, 2003.

RELATERADE BÖKOR