Den svenska arkitekturens historia 1800-2000

Den svenska arkitekturens historia 1800-2000 - Fredric Bedoire | Laserbodysculptingpittsburgh.com En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. Varelser av en enda dag. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en enda varelse. Grekerna och existensens mysterium på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Fredric Bedoire
DIMENSIONERA
5,34 MB
FILNAMN
Den svenska arkitekturens historia 1800-2000.pdf
ISBN
6971069736743

BESKRIVNING

Vinnare av Stora fackbokspriset 2015!I detta verk är det arkitekturen som berättar historien om Sverige. Byggherrar och arkitekter, stilhistoria och byggnadsteknik sammanvävs med social utveckling och ekonomiska konjunkturer från den begynnande industrialiseringen fram till dagens nyliberala postindustriella samhälle. Vi möter 1800-talets entreprenörer, deras bostadshus i rik stilflora och funktionella fabriker fram till det tidiga 1900-talets Jugendstil med elektricitet och andra tekniska nyheter.Samtidigt med att det moderna Sverige börjar finna sina demokratiska former inleds en period då svensk arkitektur får internationell uppmärksamhet med Ragnar Östbergs Stockholms Stadshus, 1920-talets eleganta nyklassicism, Swedish Grace, och funktionalismens 1930-tal, då de sociala folkhemsfrågorna kommer i centrum. Efter andra världskriget gestaltas framstegstron av ett allt mer storskaligt byggande i International Style som varar fram till citysaneringarnas och miljonprogrammets tid kring 1970. Boken avslutas med arkitekturen idag, den som kommer att bli vårt bidrag till framtidens arkitekturhistoria.Samtidigt utges samme författares Den svenska arkitekturens historia 1000-1800. Tillsammans är de två böckerna den första heltäckande översikten över svensk arkitektur genom tiderna.

De två böckerna är tillsammans den första heltäckande översikten över svensk arkitektur genom tiderna. Fredric Bedoires enmansföretag att skriva den svenska arkitekturens historia har resulterat i ett storverk, inte minst tack vare bildmaterialet. Stundtals blir framställningen emellertid litet katalogartad och djupare analyser hade varit att föredra.

Tusen år av arkitektur alltså och det är Sveriges historia som berättas, där både katedraler, slott, jugendhus och miljonprogram ingår. Författare är Fredric Bedoire som är den mest kända arkitekturhistorikern i Sverige. Den svenska arkitekturens historia 1800-2000.

RELATERADE BÖKOR