De blå silkesstrumporna

De blå silkesstrumporna - Elin Wägner | Laserbodysculptingpittsburgh.com En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. Varelser av en enda dag. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en enda varelse. Grekerna och existensens mysterium på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Elin Wägner
DIMENSIONERA
5,46 MB
FILNAMN
De blå silkesstrumporna.pdf
ISBN
9015430819001

BESKRIVNING

Författaren och journalisten Elin Wägner var en viktig föregångare i den svenska kvinnorörelsen. Hon gick i bräschen för kvinnlig rösträtt, och hennes verk genomsyras tydligt av hennes politiska idéer inom feminism och fredsarbete. Wägners novell De blå silkesstrumporna handlar om Bjutti som har köpt ett par nya silkesstrumpor, alldeles himmelsblå sådana. Hennes väninna Marie med sina egna bruna blir förstås avundsjuk men snabbt visar det sig att de gamla bruna strumporna räddar henne från att få sin framtid omkullkastad. I De blå silkesstrumporna speglas Elin Wägners samhällskritik gentemot en mansdominerad värld. Med bitsk humor skildrar Wägner kvinnors ständiga kamp. Novellen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948).Han är ute på spår efter dem, viskade hon, så lågt att jag knappast hörde det. I morse kom han in i rummet, där jag sitter, och vi flög alla upp och stid vid våra platser i väntan på att han skulle passera. Men han gick inte igenom utan snusade som en setter, som fått upp ett spår, och så stannade han vid mitt bord och tittade först neråt golvet och sen rakt i ansiktet på mig och så sa han: Hör nu fröken, brukar ni gå i himmelsblå strumpor?"Även Elins Wägners De blå silkesstrumporna pulserar av stridslystnad och har också en härligt humoristisk berättarstil [...]" - Gunilla Wedding, Skånska DagbladetNovellix ger ut små, snygga böcker i vykortsstorlek med en novell per bok. Både klassiker och nyskrivet - allt ifrån Virginia Woolf till Håkan Nesser! Samtliga böcker med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i fina presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.

"Även Elins Wägners De blå silkesstrumporna pulserar av stridslystnad och har också en härligt humoristisk berättarstil I "De blå silkesstrumporna" får bokens jag sota för att hon bär blå strumpor till sitt arbete på Verket (man vet inte vilket verk och vad de gör där, det är som en enorm människoslukande fabrik med slavande kontorsfolk) då alla andra bär grå eller bruna strumpor. De blå silkesstrumporna fungerar utmärkt att läsa tillsammans med någon el-ler några av de andra svenska klassikerna som Novellix ger ut. Här är ett för - slag på tema: jämställdhet.

Novellen är hämtad ur novellsamlingen Spinnerskan (1948). Han är ute på spår efter dem, viskade hon, så lågt att jag knappast hörde det. De blå silkesstrumporna är en pigg, rolig och bitsk liten novell som handlar om en kvicktänkt flicka som inte är rädd av sig.

RELATERADE BÖKOR