Den levande närvaron av Ordet : åtta essäer om bilden av den rosenianska och laestadianska väckelsen i norrländsk skönlitteratur

Den levande närvaron av Ordet : åtta essäer om bilden av den rosenianska och laestadianska väckelsen i norrländsk skönlitteratur - Anders Persson | Laserbodysculptingpittsburgh.com En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. Varelser av en enda dag. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en enda varelse. Grekerna och existensens mysterium på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Anders Persson
DIMENSIONERA
6,63 MB
FILNAMN
Den levande närvaron av Ordet : åtta essäer om bilden av den rosenianska och laestadianska väckelsen i norrländsk skönlitteratur.pdf
ISBN
9144401360896

BESKRIVNING

Rosenianismen och laestadianismen utgör de två stora inomkyrkliga grenarna av 1800-talets Norrlandsläseri. I den här essäsamlingen undersöks bilden, eller bilderna, av dessa väckelserörelser i norrländsk skönlitteratur. Boken innehåller texter om Per Olov Enquist, Björn-Erik Höijer, Sara Lidman, Torgny Lindgren, Bengt Pohjanen och Anita Salomonsson. Även Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens egen utgivning av skönlitteratur uppmärksammas, särskilt Tore Nilssons romaner. Bokens åtta essäer är analyser av författarnas, ibland samstämmiga, ibland påtagligt divergerande, bilder av rosenianism och laestadianism. Bland annat undersöks den utanförskapstematik som gestaltas i ett flertal romaner, liksom muntlighetens avgörande betydelse. Den sistnämnda kommer till tydligt uttryck genom legendbildningen kring de kända lekmannapredikanterna, bland annat Gabriel Andersson, och får sin mest pregnanta form i de ofta drastiska och humoristiska predikantanekdoterna.

1978] är en svensk sportjournalist på Sportbladet och Viasat Fotboll. Niva har tilldelats Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden 19 gånger (Årets sportjournalist, Årets krönikör, Årets expert/bisittare och Årets sportblogg), vunnit Publicistklubbens pris Guldpennan [2011] och blivit utsedd till Årets sportjournalist av ... Anders Persson: Den levande närvaron av Ordet.

Åtta essäer om bilden av den rosenianska och laestadianska väckelsen i nordisk skönlitteratur. (Religion i Norrland 3).

RELATERADE BÖKOR