Spanska sjukan och ryska snuvan

Spanska sjukan och ryska snuvan - Jan Erik Hallström | Laserbodysculptingpittsburgh.com Vi är glada att presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriet om existens i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Jan Erik Hallström
DIMENSIONERA
8,54 MB
FILNAMN
Spanska sjukan och ryska snuvan.pdf
ISBN
3879690806172

BESKRIVNING

Under maj månad 1918 börjar små notiser cirkulera i svenska tidningar om en pestliknande farsot som härjar i Spanien. Man kallar den tredagarsfebern, och andelen dödsfall är liksom vid tidigare influensor relativt få. Även i skyttegravarna vid fronten i Frankrike grasserar sjukdomen. Medicinalstyrelsen skickar för säkerhets skull en förfrågan till Madrid i början av juni, och får bekräftat att det rör sig om en influensa. Den 4 juni har den blivit förstasidesnyhet i Uppsala Nya Tidning. Där berättas under rubriken "Spanska sjukans oerhörda utbredning" om hundra tusen insjuknade enbart i Madrid. Fortfarande domineras dock svenska tidningar av rapporter från första världskrigets olika fronter i söder och väster. Häftiga strider pågår i Italien och Frankrike. Manspillan är fruktansvärd. Till sjöss råder det oinskränkta ubåtskriget. Sverige är neutralt, men våra handels-fartyg torpederas. Ransonering råder, och dagligen rapporteras om den ansträngda livsmedelssituationen i landet. Vid midsommar når influensan den svenska kusten. Den går iland med en båtpassagerare från Oslo på besök i Helsingborgs-trakten...Den värsta influensa världen har upplevt i modern tid var den så kallade spanska sjukan. Den slog till med full kraft hösten 1918 då första världskriget gick in i sitt slutskede. Aldrig senare har ett influensavirus uppträtt med en sådan plötslig aggressivitet och med så ödesdigra konsekvenser. Man räknar med att mer än 50 miljoner människor jorden runt dukade under. I Sverige lade influensan och dess sviter cirka 40.000 i en för tidig grav. Särskilt svårt drabbades Norrland. Det här är berättelsen om spanska sjukans väg till Sverige sommaren och hösten 1918. Fokus ligger på sjukdomens förlopp i Söderhamnsbygden, speglad genom lokala media och läkares rapportering till Medicinalstyrelsen. Bilden av spanskan har därtill infogats i ett större sammanhang - den då rådande krigssituationen i Europa, influensa-pandemiernas historia med exemplet ryska snuvan 1889-1890, forskningsläget, och ett framtida scenario.Jan Erik Hallström

En orsak att det drabbade mest folk i 20-30 års åldern, anses vara att äldre hade lite immunitet kvar sedan ryska snuvan invaderade vårt land i slutet av 1800-talet. Pest, ryska snuvan och spanska sjukan. Mänskligheten har många gånger i historien hotats av epidemier.

Under maj månad 1918 börjar små notiser cirkulera i svenska tidningar om en pestliknande farsot ... Spanska sjukan och ryska snuvan i Söderhamn - 1918 och 1889. Posted on 9 oktober, 2018 av DiJanneh "… Vi är i början av augusti, och spanska sjukan har nu fått fäste ordentligt i både Bollnäs och Hudiksvall.

RELATERADE BÖKOR