Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan

Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan - Astrid Hasselrot | Laserbodysculptingpittsburgh.com Vi är glada att presentera boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium, skriven av Mauro Bonazzi. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och mysteriet om existens i PDF, TXT, FB2 eller något annat format som är möjligt på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Astrid Hasselrot
DIMENSIONERA
9,22 MB
FILNAMN
Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan.pdf
ISBN
7446520231278

BESKRIVNING

En rikligt illustrerad bok i vilken författaren Astrid Hasselrot belyser Medborgarhusets tillblivelse, dess dramatiska historia – och något av den framtid som väntar huset och användarna efter den nu pågående renoveringen.Idén om ett medborgarhus kom krisåret 1917, tätt efter det riksdagsval som skulle bli slutet på ståndssamhället. Här berättas för första gången husets åttioåriga historia i samlad form.Striden om Medborgarhuset fördes parallellt med de större striderna för demokratisering: om allmän och lika rösträtt, för folkbildning, för folkhälsa. Om Stadshuset 1923 blev sinnebilden för det nya demokratiska styret, blev Medborgarhuset 1939 symbolhuset för det röstande folket som resurs – för kropp, själ och bildning – oavsett kön, politik eller tro.I boken berättas om husets betydelse för fredstanken, funktionalisternas vrede över ritningen och placeringen, Götgatskravallerna, det blomstrande femtiotalet, hörsalslivet, medisungarnas minnen, debatten om Debaser. Husets nutidshistoria levandegörs i ett stort antal intervjuer med engagerade människor från de vitt skilda verksamheterna: bad, bibliotek, möteslokaler, barnteater, vuxenstudier, konserter, pensionärsdans och matställen. Framtiden kan anas i bilderna från ombyggnaden 2020. Ett stort material av gamla och nya bilder berikar framställningen.

- Medborgarhuset är en del av Söders hjärta, därför känns det fantastiskt att vi äntligen kommer igång med renoveringarna igen, säger Anders Göransson ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd. Utrymmet var på 1 200 kvm. Strax före jul 1973 stod Medborgarhuset klart.

2016 påbörjades en totalrenovering av huset. Medborgarhuset uppfördes 1939 som ett led i stadens strävan att tillhandahålla allmänna samlingslokaler för bildning, lärande och idrott. Det var ett medborgarnas hus som utformades i en monumental arkitektur med omsorgsfull gestaltning och hög hantverksmässig kvalitet. Medborgarhuset i stockholmarnas hjärtan Astrid Hasselrot.

RELATERADE BÖKOR