Botaniska strövtåg

Botaniska strövtåg - Mats Rydén | Laserbodysculptingpittsburgh.com En dag varelser. Grekerna och existensens mysterium PDF, TXT, FB2. Varelser av en enda dag. Grekerna och mysteriet med existens ePUB. En dag varelser. Grekerna och mysteriet med MOBI-existensen. Boken skrevs 2020. Leta efter en bok om en enda varelse. Grekerna och existensens mysterium på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Mats Rydén
DIMENSIONERA
10,81 MB
FILNAMN
Botaniska strövtåg.pdf
ISBN
1816177268385

BESKRIVNING

Denna essäsamling inleds med en utflykt i hembygdens växtvärld. Därefter följer några personporträtt: P.D.A. Atterbom i hembygdens Åsbodal, Bruno Liljefors och växterna och Th. O.B.N. Krok och Sigfrid Almquist med sin legendariska flora. Vidare porträtteras några förlinneanska pionjärer inom botaniken i Sverige och England: Johannes Franckenius, William Turner och John Gerard, den sistnämnde samtida med William Shakespeare, som också ägnas en essä. Två av de inledande essäerna diskuterar växternas namn i svenska och engelska perspektiv. I bokens andra avdelning presenteras omkring 60 svenska växter ur botaniska, kulturhistoriska (etnobotaniska) och stundom skönlitterära aspekter. De folkliga växtnamnen ägnas stor uppmärksamhet. De speglar en rik biologisk och kulturell mångfald och avslöjar mångskiftande samband mellan växt och människa. De ger ofta drastiska prov på människors associationsförmåga och språkliga fantasi. Boken, som är illustrerad med bilder från främst J.W. Palmstruchs Svensk Botanik (1802–43), avslutas med en engelsk sammanfattning, en omfattande litteraturlista samt register över växtnamn och personer nämnda i texten. Mats Rydén har varit professor i engelska i Umeå och Uppsala. Hans botaniska intressen går tillbaka till barndomens Åsbo i Östergötland.

Denna essäsamling inleds med en utflykt i hembygdens växtvärld. Botaniska strövtåg i min hembygd i Västerdalarna - förr och nu Lars Efraimsson, Karlstad För snart tre decennier sedan skrev jag i bygdeboken "Med rötter i Sillerö" en artikel med rubriken "Botaniska strövtåg i Sillerö - förr och nu". I artikeln återvänder jag till min barndoms by i Västerdalarna och På fredagskvällen vid middagen kommer två systrar fram och ger mig en filthatt.

Detta är en växt som härstammar från Syd- och Mellaneuropa. Den hade jag inte hört talas om förr-än för ett år sedan, då Pontus Edqvist berättade att han hittat den här nere.

RELATERADE BÖKOR