Ödehus : från ruckel till pärla

Ödehus : från ruckel till pärla - Robert Danielsson | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Robert Danielsson
DIMENSIONERA
9,41 MB
FILNAMN
Ödehus : från ruckel till pärla.pdf
ISBN
8931413698483

BESKRIVNING

Intresserad av byggnadsvård? Eller fascinerad av ödehus? Du är inte ensam, många tänker likadant. Lagom till sommaren 2018 har skribenten Robert Danielsson skrivit boken om människor som räddar ödehus. I en rad projekt från Skåne till Norrbotten har han följt deras resa från ruckel till pärla. Nu kan också du ta del av deras erfarenheter.Boken har utvecklats från Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus”, kunskaps- och inspirationskällan med över 10 000 entusiastiska medlemmar som engagerat sig i detta förr försummade kulturarv. Robert Danielsson har i boken samlat värdefull kunskap från både gruppen och spätt på med egna erfarenheter.Åtta olika ödehusräddare delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och ger tillsammans med Robert råd till inspiration till andra i samma situation. Deras spännande berättelser varvas med fördjupande artiklar om praktiska lösningar på svåra vård- och restaureringsfrågor som uppstår efter lång tid av förfall. Hussvamp och timmerlagning, murverksproblematik i grunder och skorstenar, hur man renoverar fönster är något många brottas med.Bokens syfte är också att fler ska bli uppmärksammade på de övergivna husen som kulturhistoriska dokument men även som möjligheter för att vitalisera landsbygden. Därför placerar Robert Danielsson också in boken i ett samhällsvetenskapligt och ekonomiskt sammanhang. Hur kan räddade ödehus bidra till att vitalisera och utveckla landsbygden? Från samhällsekonomiskt perspektiv belyses också frågor om ökad självförsörjning genom lokal produktion av livsmedel och el samt utfasning av fossila bränslen och behovet av social omsorg i hela landet.Någon liknande bok från ett brett anslag med fallstudier och praktisk byggnadsvård till möjligheter för utveckling av glesbygden har inte publicerats. Inte sällan har de öde husen runtom i landet skildrats med ett romantiskt skimmer som symboler för förgängligheten. I ”Jag räddade ett ödehus” ses de istället som en resurs för framtiden. Därför har Svenska Byggnadsvårdsföreningen redan på idéstadiet gett bokprojektet sina bästa rekommendationer och Kungl. Patriotiska Sällskapet gett tryckbidrag. Har du redan kavlat upp ärmarna och tagit dig an ett ödehus eller drömmer om att göra det? Nöjer du dig med att läsa hur andra har gjort det? Oavsett vilket är boken något för dig.

Föreläsning 4 mars kl 18 på Norrköpings Konstmuseum. Träffa byggnadsvårdaren Robert Danielsson som berättar om att rädda ödehus.

Anna-Karin Skoglund och Olof Lindqvist förvandlade sommarstugan i Broby till ett mysigt ... En nyutkommen bok: Ödehus - från ruckel till pärla av Robert Danielsson varvas personliga berättelser från ödehusräddare med tips om vanliga problem som hussvamp och murverksproblematik i grund och skorsten. Det är en växande rörelse med väldigt entusiastiska medlemmar som brinner för landsbygden och kulturminnesbevarande. Informationsblad från Länsbygderådet i Västmanland Nr 3/2018 • Okt Upplaga 250 ex U-Svängen.

RELATERADE BÖKOR