Mat, måltid, minne Hundra år av finlandssvensk matkultur

Mat, måltid, minne Hundra år av finlandssvensk matkultur Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
DIMENSIONERA
12,23 MB
FILNAMN
Mat, måltid, minne Hundra år av finlandssvensk matkultur.pdf
ISBN
3714326493404

BESKRIVNING

Matkulturen genomgick stora förändringar under 1900-talet. Inte bara själva maten är annorlunda i dag jämfört med för hundra år sedan - allt från produktion till vårt förhållningssätt till maten har förändrats. Under tidigt 1900-tal integrerades maten i kulturen via det man odlade, det man fångade, vilka odlings- och fångstmetoder man använde, hur man byggde bodar och murade spisar, firade högtider och genomlevde kristider. I slutet av 1900-talet trappades intresset för mat upp som en följd av ökat välstånd, globalisering och mediernas erövring av maten som underhållning. I dag är människan en konsument som inte nödvändigtvis ser sammanbandet mellan jorden och födan. Fortsättningsvis är maten en väsentlig del av kulturen men i nuvarande samhällskontext handlar det långt om konsumtion, hälsa, miljö, etik och andra mer abstrakta begrepp förknippade med känslor som t.ex. njutning och skam.Folkkultursarkivet vid Svenska litteratursällskapet har sedan början av 1900-talet dokumenterat minnen, sedvänjor och traditioner kring matkulturen. Det tidigaste materialet samlades in av utsända stipendiater, senare har arkivets personal och ett stort antal meddelare utökat samlingarna bl.a. genom frågelistor. Utgående från uppteckningarna och frågelistsvaren tecknar den här boken en bild av förändringar i matkulturen i Svenskfinland under 1900-talet. Från att ha varit lokalt förankrad har den blivit en del av de internationella strömningarna.

Meddelanden från Folkkultursarkivet. 2009 Mat, måltid, minne.

Yrsa Mat, måltid, minne - Hundra år av finlandssvensk matkultur, Svenska litteratursällskapet, Helsinki, ... Den finlandssvenska matkulturen har sina rötter djupt i den finländska myllan och är en del av hela Finlands mat- och dryckeskultur men den är också beroende av starka anhängare och talesmän som genom sitt vardagliga arbete kan bidra till att uppmärksamma och lyfta fram den finlandssvenska matkulturen och måltiden till en bättre förståelse. Materialet behandlat av Yrsa Lindqvist i artikel i Källan 2/1999 och i boken Mat, måltid, minne. Hundra år av finlandssvensk matkultur.

RELATERADE BÖKOR