För Kvalia

För Kvalia - Hanna Riisager | Laserbodysculptingpittsburgh.com Läs boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium direkt i din webbläsare. Ladda ner boken One Day Creatures. Grekerna och existensens mysterium i PDF-, TXT-, FB2-format på din smartphone. Och mycket mer på laserbodysculptingpittsburgh.com.

INFORMATION

FÖRFATTARE
Hanna Riisager
DIMENSIONERA
11,16 MB
FILNAMN
För Kvalia.pdf
ISBN
6856286701937

BESKRIVNING

Berättelsen om Mary som filosoferna känner den: Hon är en framstående vetenskapskvinna specialiserad på mänskligt färgseende. Hon lever hela sitt liv i ett svartvitt rum. Hon kommunicerar med omvärlden via svartvita skärmar. Utan att själv någonsin ha erfarit det, har hon all fysisk kunskap om vad som händer i hjärnan när en person ser till exempel ”något rött”. Så en dag släpps hon ut i världen. Röda rosor. Blå himmel. Förutom att nya fysiska data nu uppstår i Marys egen hjärna, så vad nytt lär hon sig om andras erfarenheter av färgseende? Vilket språk behöver hon tillägna sig för att beskriva det?Vi börjar om:Mary. Jungfru. Moder. Hon blöder inte eftersom hon saknar livmoder. Eller står hon på hormonbehandling? Är hennes hud svart som sot eller är den grå som aska? Föredrar hon Eva Hilds skulpturer eller Gunnel Wåhlstrands tuschlaveringar? När det vita ljuset släcks på kvällen, vilka bilder dröjer på hennes näthinnor? Vad drömmer hon på natten, vad äter hon på morgonen, vad doftar hennes rum, hur känns hennes svärta?Hanna Riisagers diktsamling För Kvalia besjunger medvetandets och språkets förstapersonsperspektiv. Den subjektiva varseblivningen ställs i kontrast till en utifrånblick på det egna jaget: bilden av jungfrun, gudinnan, flickan, dockan, modern. Så tecknar För Kvalia ett narrativ om tillblivelse. Om en våldsam femininitet som kränger inuti sin egen bild, och som visar upp o/möjligheten att vara i den bilden.Med boken följer ett ljudverk baserat på delar av texten och musik av Daniel Westerlund.Hanna Riisager (f. 1980) har tidigare publicerats i tidskrifterna Ett lysande namn och Läcker, samt i antologin Hallon och bensin (Brombergs) från 2012. Samma år medverkade Riisager och hennes syster Kaisa Riisager med Systerkaka i Dockhaveri förlags Antidebutprojekt. Riisager har även varit verksam som litteraturkritiker för bland annat Expo och Kritiker.

Hon har även skrivit den facklitterära boken Allt som är Mitt (Bokförlaget ETC, 2015) tillsammans med Anna Svensson. Hon brinner för att skriva, läsa och krossa kapitalismen, och kämpar varje dag för att inte bränna allt som hon någonsin skrivit. 76) Hanna Riisager, 38 år,»För Kvalia« (2015).Fick Katapultpriset 2015 för debuten på egna förlaget Dockhaveri.

Hon brinner för att skriva, läsa och krossa kapitalismen, och kämpar varje dag för att inte bränna allt som hon någonsin skrivit. 76) Hanna Riisager, 38 år,»För Kvalia« (2015).Fick Katapultpriset 2015 för debuten på egna förlaget Dockhaveri. 77) Anna Axfors, 28 år,»Jag hatar naturen« (2018).Startade senare års största poesidebatt om förlagens svek mot ung poesi. Diktsamling: "För Kvalia" Förlag: Dockhaveri, 2015 Uppläsare: Lotti Törnros För Kvalia.

RELATERADE BÖKOR